FAQ - Samurai Shot
Energia z herbaty!

Najczęściej zadawane pytania

1. Jak przechowywać Samurai Shot?

Gwarantujemy jakość i świeżość naszego napoju przez 1 miesiąc od otwarcia, bez względu na to, czy przechowujesz go w lodówce czy w kuchennej szafce. Warianty Samurai Shot bez cukru zachowują świeżość dłużej – nawet do trzech miesięcy. Produkty należy przechowywać w zacienionym miejscu w temperaturze od 0 do 30 stopni Celsjusza. Zamknięte butelki o pojemności 500 ml zachowują świeżość przez 18 miesięcy, a te o pojemności 100 ml – 12 miesięcy od daty produkcji. W przypadku produktu Geisha Velvet termin przydatności do spożycia wynosi 4 miesiące od daty produkcji.

2. Jaka jest optymalna temperatura spożywania Samurai Shot?

Samurai Shot smakuje inaczej, gdy jest schłodzony i inaczej w temperaturze pokojowej. Każdy ma swoje własne preferencje, dlatego najlepiej spróbować Samurai Shot w różnych temperaturach by określić tę optymalną dla siebie. W naszej opinii napoje Samurai Shot smakują najlepiej schłodzone.

3. Na czym dokładnie polega działanie Samurai Shot?

Wysokiej jakości herbata będąca bazowym składnikiem Samurai Shot posiada wiele pozytywnych właściwości. Poprawia trawienie i metabolizm. Dzieje się tak, ponieważ herbata dobrze wchłania tłuszcze i alkohol. Skutecznie zwiększa także koncentrację, znacznie bardziej niż klasyczne napoje kofeinowe. Dodaje energii i pobudza do działania.

4. Jak pić Samurai Shot?

Polecamy cztery sposoby spożywania Samurai Shot:
- w formie tzw. shota, czyli z kieliszka, dzięki czemu za jednym zamachem będziesz cieszyć się mocą i smakiem,
- mieszając z zimną lub gorącą wodą otrzymasz odpowiednio mrożoną herbatę lub rozgrzewający napój,
- jako koktajl, dodając np. sok owocowy lub alkohol, aby stworzyć oryginalny w smaku drink.

Oryginalne przepisy na napoje zawierające Samurai Shot znajdziesz w sekcji Przepisy.

5. Jak i z jakich składników powstaje Samurai Shot?

Samurai Shot powstaje z wysokiej jakości liści herbaty. Skupiamy się na jednorodnych herbatach (zielona, czarna, czerwona, biała), przy czym każda z nich przetwarzana jest w inny sposób. Produkcja Samurai Shot to długi proces, gdyż herbatę parzy się na gorąco przez ponad 12 godzin. W tworzeniu tego napoju cenimy przede wszystkim prostotę, czystość i wyraziste smaki. W przypadku napoju Ginger Head bazowym składnikiem jest wyciąg z korzenia imbiru.

6. Skąd pochodzi i gdzie jest produkowany Samurai Shot?

Samurai Shot pochodzi z Czech i tam jest też produkowany.

7. Czy można łączyć Samurai Shot z alkoholem?

Tak. Herbata zawarta w Samurai Shot wspomaga metabolizm alkoholu i dlatego może pomóc łagodzić stan porannego kaca. Warto podkreślić jednak, że podobnie jak ze wszystkim, należy mieć umiar i spożywać napój odpowiedzialnie. Kofeina może maskować działanie alkoholu, dlatego warto znać swoje granice.

8. Jak działa Samurai Shot, skoro zwykła herbata praktycznie nie posiada właściwości typowych dla napojów energetycznych?

Należy pamiętać, że typowa torebka herbaty waży zaledwie ok. 1-1.5 g. W Samurai Shot znajduje się za to silna esencja z herbaty. Co więcej, produkt w torebce jest zazwyczaj niższej jakości niż ten, którego używamy do produkcji Samurai Shot. W naszych produktach stawiamy zarówno na ilość, jak i jakość używanej herbaty, co gwarantuje skuteczność działania napoju.

9. Czy produkt może być spożywany przez wegan i wegetarian?

Tak, produkty Samurai Shot są w 100% wegańskie.

10. Ile kofeiny zawiera jeden shot Samurai Shot?

Siła Samurai Shot tkwi nie w ilości cukru, ale w starannie dobranej herbacie i jej działaniu. Ponieważ skład każdego rodzaju napoju jest inny, wyniki testów na kofeinę również się różnią. Najsilniejszym boosterem jest PURE DARK (180 mg kofeiny w 100 ml), a następnie BITTER GREEN (130 mg w 100 kofeiny w 100 ml). SWEET FLOWER (110 mg kofeiny w 100 ml) to jakościowa alternatywa dla tych, którzy wolą coś delikatniejszego.

Poniżej znajduje się podsumowanie zawartości kofeiny w naszych produktach:

Rodzaj Samurai Shot
Zawartość kofeiny w 100 ml
Zawartość kofeiny w 1 shocie (50ml)
Maksymalna ilość shotów w ciągu doby
Pure Dark
180
90 mg
4
Bitter Green
130
65 mg
6
 Matcha Booster
120
60 mg
6
Sweet Flower
110
55 mg
7
Maté Rio
80
40 mg
10
Masala Spicy
80
40 mg
10
Gingerhead
0
0 mg
bez ograniczeń
Geisha Velvet
14
7 mg
bez ograniczeń

Samurai Shot jest produktem w 100% naturalnym, dlatego ilość kofeiny może się różnić w zależności od partii, ale nie powinna przekraczać podanych powyżej ilości. Co roku przeprowadzamy testy laboratoryjne i odpowiednio aktualizujemy informacje. Należy pamiętać, że każda osoba ma inną wrażliwość na kofeinę. Pij Samurai Shot odpowiedzialnie i nie zapomnij o jedzeniu.

11. Czy można przedawkować Samurai Shot?

Oczywiście – należy pamiętać, że jest to ekstrakt z czystej, mocnej herbaty. Nagłe spożycie dużej ilości może spowodować rozstrój żołądka lub dreszcze. Dawkowanie jest bardzo indywidualną kwestią. Maksymalne jednorazowe spożycie nie powinno przekraczać 100 ml. Dwa shoty w krótkim czasie dostarczają pozytywną dawkę energii i mogą być jednocześnie łatwo metabolizowane. Większość ludzi zauważa przyrost energii niemal natychmiast po spożyciu napoju.

Rekomendowana przez nas jednorazowa dawka Samurai Shot to 50 ml.

W 2015 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że w przypadku zdrowych osób dorosłych i osób starszych pojedyncze dawki kofeiny do 200 mg (około 3 mg na kilogram masy ciała) nie budzą żadnych obaw dotyczących bezpieczeństwa. Zalecana przez urząd maksymalna dobowa dawka kofeiny to 400 mg.

Samurai Shot nie zastępuje zdrowej i zbilansowanej diety. Nie należy spożywać go na czczo.

12. Czy osoby z cukrzycą mogą pić Samurai Shot?

Samurai Shot ma jasną politykę cukrową. Dwa z trzech rodzajów produktu są BEZ CUKRU (PURE DARK i BITTER GREEN) natomiast MATCHA BOOSTER jest słodzony jedynie ekstraktem z gruszki, czyli jest napojem zawierającym naturalnie występujące cukry.